Ramen – en smakupplevelse

Ramen är en maträtt som ökat i popularitet och idag kan du hitta en mängd restauranger som serverar rykande ramen. Rätten kommer ursprungligen från Japan och är en nudelsoppa som kan bestå av olika proteiner och grönsaker beroende på vilken region i Japan som man hämtat inspirationen ifrån. Men grunden utgörs alltid av en varm smakrik buljong som man sen lägger olika ingredienser, gärna med olika texturer, som ger en trevlig smakupplevelse och mycket känsla av umami.   

Som grund säger man att det finns fyra olika sorters ramen:

  • Shoyu-ramen: Har en buljong där basen är på sojasås.
  • Miso-ramen: Här använder man misopasta för att skapa misosmaken.
  • Shio-ramen: består ofta av en fiskbuljong och salt.
  • Tonkotsu-ramen: är en vit buljong som är gjord på fläskben som man låtit koka länge.

Nästa viktiga ingrediens som utgör basen i en ramen är nudlarna. Gärna äkta ramen nudlar men har du någon annan typ av favoritnudlar kan du använda det också.

Efter buljong och nudlarna ska du lägga till tillbehör och toppings. Som jag skrev innan så kan det vara allt ifrån olika sorters protein och grönsaker. Finns inget rätt eller fel när det kommer till vad du lägger i din ramen skål men några klassiska alternativ är Pak Choi, Nori ark, svamp, kokt ägg och salladslök/vårlök. Det är bara fantasin och smaklökarna som sätter stopp.

Välj själv vad du lägger i

Vill du hellre ha en vegetarisk variant på din ramen kan du enkelt byta ut proteinet mot tofu och buljongen kan kokas på grönsaker och svamp och kommer bli minst lika god.

Jag tycker att tjusningen med rätten är just att man kan välja själv vad man vill ha i och variera den oändligt. Jag läste på en annan blogg hur en kille hade testat att göra sin ramen ännu mer höstinspirerad och tillsatte pumpa pure och skapade en fusion mellan Asien och USA. Om det blev gott vet jag inte men visst kan det vara spännande att testa olika varianter. Vad skulle du mixa i din ramen?

Liknande artiklar

Populära inlägg