Sangiovese – En Italiensk Klassiker

Som en passionerad matentusiast har jag alltid varit fascinerad av olika vinsorter och hur de kan förbättra smaken på mina favoriträtter. En druva som alltid har fascinerat mig är Sangiovese, en röd druva som härstammar från Italien och är en av landets mest kända druvsorter. Denna druva används i flera av de mest berömda italienska vinerna, inklusive Chianti, Brunello di Montalcino och Vino Nobile di Montepulciano. Sangiovese är känd för sina höga syranivåer, fasta tanniner och smaker av röda frukter som körsbär och plommon.

När jag letade efter ett bra ställe att köpa Sangiovese-viner från valde jag att vända mig till Wine Team, en svensk vinimportör som specialiserar sig på att välja ut de bästa vinerna från hela världen. Det som jag uppskattar mest med Wine Team är deras passion för vin och deras expertis när det gäller att välja ut högkvalitativa viner från respekterade producenter.

Historia och ursprung

Sangiovese-druvan härstammar från Italien, där den odlas i många regioner runt om i landet. Denna druva har en lång historia och har spelat en viktig roll i italiensk vinframställning sedan romartiden. Idag odlas Sangiovese i många italienska regioner, inklusive Toscana, Umbrien, Marche och Emilia-Romagna.

Sangiovese är en druva som är känslig för terroir, vilket innebär att den kan ta på sig olika smaker och egenskaper beroende på vilken region den odlas i. Denna druva trivs bäst i en varm och torr klimat, men den kan också odlas i svalare klimat där den utvecklar en annan karaktär.

Smaker och stil

Sangiovese är känd för sina höga syranivåer, fasta tanniner och smaker av röda frukter som körsbär och plommon. Denna druva kan också ge smaker av lakrits, tobak och läder. Sangiovese-viner kan variera i stil från lätta och fruktiga till strukturerade och fylliga.

Sangiovese används ofta i blandningar, men den kan också användas för att göra 100% Sangiovese-viner. Några av de mest kända 100% Sangiovese-vinerna inkluderar Brunello di Montalcino och Vino Nobile di Montepulciano.

Chianti är en annan känd blandning som innehåller Sangiovese-druvan. Chianti-viner måste innehålla minst 80% Sangiovese-druvor, men de kan också innehålla andra druvor som Cabernet Sauvignon och Merlot. Chianti Classico är en högre kvalitet Chianti som endast innehåller druvor från Chianti-området i Toscana.

Wine Teams utbud av Sangiovese-viner

Ett av mina favoritviner från Wine Team är Brunello di Montalcino från San Polo. Detta 100% Sangiovese-vin görs på druvor från vingårdar som ligger på hög höjd i Montalcino-området i Toscana. Vinet lagras i minst 24 månader på ekfat och ytterligare sex månader på flaska innan det släpps på marknaden. Resultatet är en djup och kraftfull vin med smaker av mörka bär, lakrits och tobak som är perfekt för en trevlig middag med vänner eller en romantisk kväll hemma.

En annan Sangiovese-vin som jag verkligen uppskattar är Chianti Classico Riserva från producenten Isole e Olena. Denna Chianti-vin innehåller 85% Sangiovese-druvor och 15% Canaiolo-druvor och lagras i 18 månader på ekfat. Resultatet är en strukturerad och elegant vin med smaker av röda frukter och en hint av kryddor som passar perfekt till en mustig pastarätt eller en saftig biff.

Men det är inte bara de lyxiga Sangiovese-vinerna som Wine Team har att erbjuda. De har också ett utbud av mer överkomliga alternativ, inklusive Montepulciano d’Abruzzo från producenten Pasetti. Denna vin innehåller 100% Sangiovese-druvor och har en mjuk och fruktig karaktär med smaker av röda bär och en touch av vanilj från ekfaten. Detta vin är perfekt för en avslappnad kväll hemma med lite god mat och bra sällskap.

Sammanfattningsvis kan jag verkligen rekommendera Wine Team för alla som är intresserade av att upptäcka de bästa Sangiovese-vinerna från Italien och andra delar av världen. Med deras passion för vin och expertis kan du vara säker på att hitta den perfekta Sangiovese-vinet för dig och din mat.

Liknande artiklar

Populära inlägg