Laktris – en perfekt godis

Vad är lakrits och varifrån kommer den?

Lakrits är en söt, svart konfekt som tillverkas av roten från växten glycyrrhiza glabra. Lakritsplantan är ursprungligen hemmahörande i södra Europa och delar av Asien. Lakrits har använts för medicinska ändamål i århundraden. Den användes ursprungligen som behandling av halsont och bröstinfektioner. -Lakrits kan ätas färsk eller torkas och användas i godis, sötsaker och andra livsmedelsprodukter. -Lakrits används också som ingrediens i vissa örtteer. Vissa människor tror att lakrits har hälsofördelar som att minska inflammation och hjälpa till att kontrollera blodsockernivån. Andra anser att den kan vara skadlig för hälsan om den konsumeras i för stora mängder.

De olika typerna av lakrits

Lakrits är en typ av konfektyr som tillverkas av extraktet från lakritsväxten. Smaken av lakrits är mycket distinkt, och den används ofta för att smaksätta godis och cigaretter. Det finns två huvudtyper av lakrits: svart lakrits och röd lakrits. Svart lakrits är den mest populära sorten, och den tillverkas med anisolja och lakritsextrakt. Den har en stark, söt smak som många tycker om. Röd lakrits görs med lakritsextrakt och rödbetsjuice och har en mjukare och sötare smak. Båda typerna av lakrits är populära över hela världen och används ofta i godistillverkning.
Det finns många olika varianter av lakrits. Oavsett om du gillar den klassiska svarta lakritsen eller något lite mer äventyrligt finns det definitivt en typ av lakrits för dig. Varför inte prova några idag?
Det som är speciellt populärt vid Jul är olika typer av laktriskalender.

Saltad lakrits – vad är det och hur tillverkas det?

Lakrits är en typ av konfektyr som tillverkas av extrakt från lakritsväxten. Smaken av lakrits är vanligtvis mycket söt, och den används ofta för att smaksätta godis och andra sötsaker. Saltad lakrits är en variant på detta tema och tillverkas genom att man tillsätter salt till lakritsextraktet. Detta ger godiset en distinkt söt-saltad smak som många tycker är beroendeframkallande. Saltad lakrits är särskilt populär i Skandinavien, där den ofta konsumeras som en godbit efter middagen. Tillverkningsprocessen för saltlakrits är relativt enkel. Först kokas lakritsroten i vatten för att extrahera aromämnena. Därefter tillsätts socker och salt efter smak. Blandningen får sedan svalna och hårdna innan den skärs i små bitar eller formas. Slutligen överdrags den med ett tunt lager socker eller choklad för att förhindra att den fastnar. Väldigt populär i olika typer av juldekorationer.

Recept på lakrits

Lakrits är en populär smaksättare som kan hittas i en mängd olika livsmedel och drycker. Även om den oftast förknippas med godis kan den också användas för att smaksätta kakor, kex och till och med glass. Om du vill lägga till lite lakritsmak i dina recept finns här några idéer för att komma igång.

Ett enkelt sätt att lägga till lakritsmak till dina rätter är att använda lakritsextrakt. Denna koncentrerade form av smak kan tillsättas i frostingar, smet och till och med fyllningar för att få en stark lakritsmak. Om du vill experimentera med smaken kan du börja med att tillsätta en liten mängd och öka den tills du uppnår önskad smak. Lakritsextrakt kan hittas i de flesta bageributiker.

Ett annat enkelt sätt att lägga till lakritsmak i dina recept är att använda lakritsrot. Denna torkade ört kan malas till ett pulver och användas som krydda eller glasyr. Den är perfekt för bakverk som kakor och tårtor, liksom för salta rätter som lamm eller kyckling. Lakritsrot finns i de flesta hälsokostbutiker.

Om du vill vara riktigt kreativ med dina recept kan du till och med göra din egen eller köpa färdig t.ex populära Lakrids by Bulow.

Liknande artiklar

Populära inlägg