Kör man mindre bil när man har elcykel?

Dags att dela med mig av ännu en erfarenhet i livet. För några år sedan skaffade jag mig en elcykel, det var på den tiden man fortfarande fick bidrag för att skaffa ett elfordon. Tanken inte att elcykeln skulle ersätta min vanliga cykel utan i a.f. ersätta några av mina bilresor. Uppenbarligen så är milkostnaden ungefär 25 öre per mil med en elcykel, sedan minskas utsläppen ganska ordentligt jämfört med en vanlig bil. Sedan får du ju faktiskt viss motion också, även om elcykeln hjälper till så måste du faktiskt trampa.

Så vad är utfallet sisådär tre år senare?

Jo jag har faktiskt använt bilen mindre. Framförallt så har bilen ersatt resor till och från ”stan”. Det tar ca 10 minuter att cykla in med elcykeln, sedan är det mycket enklare att hitta parkering till cykeln än för bilen. Under sommaren har den dessutom ersatt bilen när det kommer till alla kortare familjeresor. Utflykter till lekparker, till stranden eller så kallat ”fika-resor”. Barnen tycker det är härligt att åka med cykelvagnen efter elcykeln, jag slipper dessutom trampa som en dåre och matta ut mig under utflykten.

Så skulle jag rekommendera andra att skaffa en elcykel? Absolut! Om du har ungefär samma behov som jag. Att kunna ersätta bilen med cykeln är fenomenalt, för hälsan, för plånboken och för miljön.

Liknande artiklar

Populära inlägg