Välj rätt fastighetsbyrå

Vad är en fastighetsbyrå?

Om du befinner dig i marknaden där du antingen behöver köpa eller sälja en lägenhet eller ett hus är chansen hög att du behöver vända dig till en fastighetsbyrå. En fastighetsbyrå hjälper dig att sälja din fastighet så att du får bästa möjliga pris och slipper många av de jobbiga sakerna med att sälja eller köpa hus. Med hjälp av en eller flera duktiga mäklare kan du slappna av och låta de professionella göra jobbet.

Varför ska man anlita en fastighetsbyrå?

Det finns många anledningar till varför du borde anlita en fastighetsbyrå. För det första är det det bästa sättet du kan säkerställa att din fastighet får det slutpris som den förtjänar. Om du är nybörjare i branschen och inte har koll på vad ett rimligt pris är för din fastighet är risken hög att du antingen blir lurad och får mindre betalt än vad den är värd, eller att du helt enkelt begär ett alldeles för högt pris och ingen är intresserad av att köpa.

En annan fördel med att anlita en fastighetsbyrå är att du slipper mycket av jobbet. Sanningen är att det är extremt tidskrävande att sälja en bostad, oavsett dess storlek. Du behöver lägga ut annonser, träffa potentiella köpare, hålla öppna hus och allt som hör där till. Genom att anlita en fastighetsbyrå får du hjälp med allt detta och du kan istället fokusera på det roliga, att fundera på vad du ska göra med pengarna du får när bostaden är såld.

Hur väljer man rätt fastighetsbyrå?

När du ska välja vilken fastighetsbyrå du anlitar finns ett par riktlinjer som kan vara bra att fundera på och följa för att processen ska bli så smärtfri och lyckad som möjligt:

  1. Tillit: Det första och kanske viktigaste du ska fundera på är hur magkänslan är. Hur känns företaget? Verkar de lätta att arbeta med? Känns det som att de går att lita på? Ett bra sätt att ta reda på detta är först och främst att besöka deras hemsida. Sedan kan det vara bra att boka in ett möte med någon av deras mäklare för att få en känsla av varandra, ni ska trots allt samarbeta under hela processen.
  2. Budget: Det andra du behöver fundera på är hur mycket du är villig att betala för deras tjänster. Olika fastighetsbyråer kostar olika mycket, ofta beroende på deras erfarenhet och hur duktiga de är. Det behöver inte betyda att du måst välja det dyraste alternativet för att få en lyckad försäljning av din fastighet. Jag hade rekommenderat att välja ett företag som ligger någonstans mittemellan. Välj inte det första bästa som erbjuder billigast prislapp, då riskerar du att kvalitén i arbetet blir lidande. Välj inte heller det allra dyraste, risken är att du hade kunnat få tag på ett företag som erbjuder samma tjänster till ett bättre pris.
  3. Kontakter: Något som folk ofta inte tänker på är att vända sig till deras egna nätverk av vänner och familj. Har de nyligen sålt eller köpt en bostad? Då kan det vara bra att höra med dessa och se hur deras upplevelse varit. Kan de rekommendera deras mäklare? Eller har samarbetet inte fungerat som det skulle?

Om du är på jakt efter en fastighetsbyrå i Stockholm hade jag rekommenderat Sthlmfast.se. Då vet du att du får ett professionellt bemötande och ett resultat du inte blir missnöjd med.

Liknande artiklar

Populära inlägg