Vad innebär en Michelinstjärna?

Har du någon gång ätit på en restaurang som har en Michelinstjärna? Om inte borde du testa. Det är en häftig upplevelse som flörtar med både smaklökarna och dina mentala sinnen.

Men hur får man som restaurang en av de berömda stjärnorna då? Jo, du kan helt enkelt kontakta Michelin och be dem komma till dig och din restaurang. Först kommer det göras en bedömning om det är värt att göra ett besök och anser dem det får du först ta emot en person som kommer och gör en inspektion. Detta besök görs oannonserat och du kommer inte få veta vem som kommer eller när dem kommer. Man vill helt enkelt få en rättvis bild av hur maten smakar, hur servicen är och hur lokalen ser ut utan att personalen vet om det och kan ge ett intryck som är iscensatt och därför inte äkta.

Inspektörerna har en utbildning inom restaurang- eller hotellskola och är proffs inom branschen. Vid ett besök kollar man på saker som ingrediensernas kvalitet, hur man kombinerat smakerna, hur kreativ rätterna är och man håller en jämn standard på hela upplevelsen. Har du fått en stjärna eller fler kommer det ske besök av inspektörer med ett mellan rum på 18 månader för att se om du förtjänar att ha kvar din stjärna eller inte. Har du flera stjärnor öka frekvensen på besöken. Man kan få upp till tre stjärnor men det är en svår prestation och det är få som lyckats med.

Guide Michelin har även tagit fram ett koncept där man kan få en grön stjärna vilket påvisar att restaurangen arbetar för en hållbar och ekologisk gastronomi. Använder du lokala hållbara leverantörer, arbetar för att minska matsvinn och för att minska på ditt CO2 avtryck samtidigt som du serverar och ger gästerna en kulinarisk upplevelse kan du nå upp till den nivån som krävs för hållbarhetsmärkningen. Ett initiativ som ligger i tiden och är viktigt för en hållbar framtid, inte bara inom matindustrin utan i världen. Norden har högst andel av de gröna stjärnorna som delats ut vilket påvisar att vi är ledande inom hållbar gastronomi.

  • För närvarande har 21 stycken restauranger i Sverige 1–3 Michelinstjärnor.
  • Restaurang Frantzén i Stockholm är ensamma i Sverige om att ha 3 stjärnor och är en av 110 i världen som är trestjärniga.
  • Tokyo i Japan har i över 10 år varit den stad med flest Michelinrestauranger i världen så är du en matfantast kan det bara en idé att åka dit och testa all underbar mat.   

Visst låter det spännande? Sök upp en restaurang som du tror kan vara intressant och boka ett bord. Vänta inte för länge med att boka för ofta är det långa väntetider på att få en plats på bokningslistan.  

Liknande artiklar

Populära inlägg