Vaccination – Ett enkelt sätt att skydda sig mot TBE

Tick-borne encephalitis (TBE) är en virussjukdom som överförs av fästingar. Den kan orsaka feber, huvudvärk, muskelvärk och kräkningar. I vissa fall kan den också leda till kramper, koma eller i värsta fall död. TBE förekommer i många delar av världen, däribland Sverige. Det bästa sättet att skydda sig mot TBE är att vaccinera sig.

Det finns två typer av TBE-vacciner: inaktiverade och levande försvagade. Inaktiverade vacciner tillverkas av virus som har dödats, medan levande försvagade vacciner tillverkas av virus som har försvagats. Båda typerna av vaccin är säkra och effektiva. Det levande försvagade vaccinet kan ge ett mer långvarigt skydd mot TBE, men det är för närvarande inte tillgängligt i alla länder.

Om du bor eller planerar att resa till ett område där TBE är vanligt förekommande bör du tala med din läkare om att vaccinera dig. Vaccinationen ges vanligtvis som en serie på två eller tre injektioner, beroende på vilket vaccin som används. Det är viktigt att du vaccinerar dig minst en månad före resan, eftersom det tar tid för vaccinet att bli

I Sverige pratar man om att TBE förekommer runt Gävle kommun och söderut. Under 2021 så ökade antalet fall av TBE i så gott som alla regioner i Sverige, den totala mängden rapporterade fall landade på 533 vilket är den högsta mängden någonsin.

Läs gärna mer om TBE vaccin i Stockholm och boka en tid för vaccination om du känner dig osäker.

Liknande artiklar

Populära inlägg