Uteliv – Rätt kängor

Militärkängor – Tips från proffsen

Militärkängor är en viktig utrustning för människor i uniformsyrken eller som vandrar mycket. De ger inte bara stöd och komfort, utan kan också förebygga skador på vandringsleden. Med så många kängor på marknaden kan det vara svårt att välja rätt par för dina behov.

Det finns ingen militärkänga som är perfekt för alla terränger. Beroende på vilken miljö du befinner dig i behöver du olika nivåer av ankelstöd, vattentäthet och andningsförmåga. Om du ska vandra i ett vått eller kuperat område behöver du en vandringskänga med högre skaft. Om du bara går på väl underhållna stigar eller bär mindre vikt är det bra med låga eller medelstora kängor. Det sista du vill ha när du vandrar är ömma fötter. Därför är det viktigt att välja rätt storlek på militärkängorna för din fot. Många gör misstaget att köpa vandringskängor som är för små eller för stora, och det kan leda till mycket obehag under vandringen.

Om du är nybörjare på vandring är det viktigt att lära dig grunderna om hur man passar vandringskängor och väljer vandringsstrumpor. Detta kommer att bidra till att din första vandringsupplevelse blir positiv, utan irriterande blåsor eller andra problem. Vandringskängorna måste vara ordentligt inarbetade innan du ger dig ut på en lång vandring. På så sätt undviker du onödiga problem som skav och tryck, som lätt kan förstöra även den mest trevliga vandringsdagen. Kom också ihåg att valet av strumpor är viktigt för komforten. Bomull fungerar inte för vandring; kvalitetsstrumpor av ull eller syntetiska strumpor är att föredra. Använd alltid dubbla lager för att undvika skav – tunna ullstrumpor närmast foten och sedan ett par vanliga strumpor. Undvik strumpor med sömmar eller kanter som kan skava

Liknande artiklar

Populära inlägg