Insektsbaserad mat kan fungera bra för hundar med allergier

Visste du att en av fem hundar har en födoämnesallergi? Om din hund är en av dem kan det vara svårt att hitta rätt foder för att hålla den frisk och glad. Lyckligtvis finns det ett antal allergifoder för hund på marknaden, bland annat sådana som är gjorda med insektsprotein. I det här blogginlägget nuddar vi kort på några begrepp om allergier, vilka typer av allergifoder som finns tillgängliga och varför ett insektsbaserat foder kan fungera bra för hundar med födoämnesallergier.

Allergier orsakas av en överreaktion från immunsystemet mot ett visst ämne, ett så kallat allergen. När en hund kommer i kontakt med ett allergen producerar immunförsvaret antikroppar för att bekämpa det. Dessa antikroppar orsakar sedan inflammation och andra symtom som klåda, rinnande näsa och ögon, nysningar, mag- och tarmproblem och hudproblem.

Det finns många olika typer av allergifoder för hundar, bland annat sådana som innehåller nya proteiner (t.ex. anka eller känguru), begränsade ingredienser (t.ex. spannmåls- eller vetefritt foder) och hydrolyserat foder (som har behandlats för att bryta ner proteinerna till mindre fragment). En av de mest effektiva allergikostarna är dock en som innehåller insektsprotein. Insekter är en ny proteinkälla för hundar och därför är det mindre sannolikt att de orsakar en allergisk reaktion. Dessutom tenderar insektsbaserat foder att vara lättsmält, vilket innebär att det är mindre sannolikt att det orsakar mag- eller tarmproblem.

Så om din hund har en födoämnesallergi kan ett insektsbaserat foder vara den perfekta lösningen. Det är inte bara osannolikt att det orsakar en allergisk reaktion, utan det är också mycket smältbart och näringsrikt. Om du är osäker på vad du ska välja så kontakta alltid en veterinär eller kunnig person först, experimentera inte för mycket på egen hand på bekostnad av din fyrbenta vän!

Liknande artiklar

Populära inlägg