Handla ekonomiskt

Ibland hamnar vi alla i situationen där ekonomin är lite tajtare än vanligt och man får vara mer ekonomisk i sina val. Kanske är du student och lever på CSN eller så sparar du pengar för en insats till bostad eller resan du länge velat åka på. Oavsett anledning så kommer vi här med några bra tips på hur du kan hålla nere matkostnaderna.

Hitta prisvärda basvaror som du kan fylla upp skafferiet med. Här är det smart att köpa produkter i konserver och tetrapack eftersom dessa brukar i regel vara mer prisvärda.

När du lagar så laga storkok. Det är billigare att laga större mängd som genererar exempelvis matlådor att ha i kyl och kunna ta med till jobbet. Att ta med mat till jobbet är i sig ett budgettips för ska man äta ute varje lunch kommer det bli dyrt i längden. Många maträtter går även superbra att frysa så du har ett ”lager” att ta av istället för take away.

Protein är oftast det som är dyrast på tallriken men då är ägg ett bra alternativ. Det har en hög proteinhalt och kan enkelt varieras så som omelett, äggröra, kokt eller stekt. Keso och kvarg är också två proteinrika produkter som är goda att äta. Vill du hellre köpa kött kan du med fördel köpa styckningsdetaljer som är billigare. Exempelvis brukar högrev vara prisvärt och kan med fördel göras storkok på i form av grytor av olika slag. 

Nästa tips är att köpa frysta grönsaker. Det finns en rad olika att välja på och dessa riskerar inte att bli dåliga så som färska grönsaker kan bli om de ligger framme eller i kylen. Det är också behändigt att bara behöva tina upp precis den mängden man behöver och att det alltid är tillgängligt så du alltid kan ha grönsaker till maten.

Du kan dra nytta av att hålla koll på när bär och grönsaker är i säsong. Ofta finns de till bättre pris i butikerna samt att många bärodlingar har öppet för självplock till ett bra kilopris. Då kan det vara smart att plocka och frysa ner bär och på så sätt kunna äta bär året om. Det funkar alldeles utmärkt att göra kompott, paj eller sylt på frysta bär.

Glöm inte bort vad du har i frysen och skafferiet. Många gånger har vi en hel del ståendes i dessa utrymmen som vi enkelt kan få ihop till en god maträtt. Så inventera vad du har i frys och skafferi och gör en utmaning att laga på det du hittar.

När du väl ska handla kan du med fördel skriva en handlingslista och enbart köpa det som står på den. Allt det där extra som slinker ner i vagnen blir dyrt i långa loppet. Samma sak om du handlar på tom mage för är du hungrig när du går i butiken är det större risk att du handlar sådant som inte står på listan. Sätt också en budget som du håller dig till. På så sätt håller du enkelt koll på hur mycket du lägger på mat varje månad.

Sist men inte minst. Ta med egen påse till affären eller använd ryggsäck. Genom att inte köpa påsar varje gång du handlar kan du spara en hel del pengar.

Föregående artikel
Nästa artikel

Liknande artiklar

Populära inlägg