Att undvika gluten
Om du är en av de många personer som måste följa en glutenfri kost vet du att det kan vara svårt att hitta livsmedel som passar dina kostrestriktioner. Gluten är ett protein som finns i vete, korn och råg, så alla livsmedel som innehåller dessa ingredienser är förbjudna om du vill förbli glutenfri. Lyckligtvis finns det gott om glutenfria produkter på marknaden idag, och fler och fler restauranger tillgodoser glutenkänsliga personer.
Glutenfria dieter blir alltmer populära eftersom allt fler människor upptäcker att de har glutenöverkänslighet eller celiaki. Men att bli glutenfri betyder inte att du måste ge upp alla dina favoritmaträtter! Det finns faktiskt många naturligt glutenfria livsmedel som du kan äta utan att oroa dig för om de innehåller dolt gluten, bland annat frukt och grönsaker, ägg, kött, mjölk och mejeriprodukter.
Att leva ett liv fritt från gluten behöver inte vara världens undergång. Det blir allt vanligare att kända märken producerar livsmedel som är gjorda helt glutenfritt. Bakning ser många som helt omöjligt utan gluten, men sanningen är att det finns flera bra ersättare som kan användas istället för vanligt vetemjöl. Om du inte vill använda en glutenfri variant av vetemjöl kan du istället välja att baka något där grunden istället består av exempelvis mandelmjöl!
Glutenkänslig eller celiaki?
Beroende på om du eller någon du känner är glutenkänslig eller har celiaki behöver du vara mer eller mindre försiktig med gluten i maten. Att vara känslig mot gluten kan innebära att du blir dålig i magen, men snabbt mår bättre igen. Celiaki är ett problem med hur tunntarmen tar upp näringsämnen från maten. Om du har celiaki kan du inte äta livsmedel som innehåller proteinet gluten, som finns i vete, råg och korn. De vanligaste symtomen på celiaki är magbesvär, trötthet och viktnedgång. Det som händer är att kroppens immunförsvar reagerar när du får i dig gluten. När detta händer blir slemhinnan i tunntarmen inflammerad och tarmluddet fräts så småningom bort.
Än sålänge finns det inget direkt botmedel mot celiaki förutom att sluta äta gluten. Genom att göra det låter du tarmen läka och symtomen försvinner inom ett par månader.