Bjud in till glöggmys

När hösten nalkar ökar mysfaktorn rejält och man vill hellre bjuda hem kompisar än att träffas ute på stan. Så mitt tips till dig är att arrangera ett glöggmys. I stället för julbaket där alla ska trampa på varandra i köket kan du ta fram en meny av smårätter, snittar och kanapéer. Mycket kan förberedas innan och sen bara montera ihop när gästerna börjat trillar in vilket gör att du också får en chans att umgås med de andra.

I drickaväg står glöggen i centrum och ett roligt inslag kan vara att göra en glöggprovning. Det finns många bra glöggsorter som kan vara roliga att få testa. Exempelvis så kommer blossa med en ny smak varje år men även de alkoholfria alternativen i butikerna är goda och finns i en bred variation.  För den som tycker om bubbel finns det Glubbel som är en hybrid mellan kall glögg och mousserande bubbel. Använd gärna en vit strakvinsglögg som du sen toppar med cava eller prosseco och som dekoration kan du avsluta med en kanelstång eller en skiva apelsin.

Smått och gott tilltugg

Som mat eller tilltugg tänker jag att smårätter, snittar och kanapéer fungerar alldeles utmärkt och varför inte ta de traditionella rätterna och sätt en ny prägel på dem? Där kan saffran bli ett roligt inslag och skapa nya smakupplevelser.

Saffran har nämligen börjat användas mer och mer i både bakverk och maträtter och är det en krydda du tycker om vill jag tipsa om att göra en kola med saffranssmak. Jag använder receptet på 5-Minuters kola men det går att använda vilket som och bara addera saffran som smaksättare. Andra tips är saffranskladdkaka, kaffe latte med saffran och räkpasta med saffran.

Tycker du inte om saffran eller vill komplettera med andra smårätter kan du göra minipizzor på filodeg/smördeg, krustader med fyllning, smördegspuffar, våfflor med olika tillbehör, fröknäcke med västerbotten ost och gubbröra eller varför inte göra en bakad brietårta som du sen toppar med frukt och nötter.

Självklart tar du med klassiker som lussebullar, pepparkakor och julgodis om du känner för det, det är fortfarande smarriga godsaker som tillhör julen. Så blanda lite och gör ett trevligt upplägg med dina val och överraska dina gäster. Jag lovar att de kommer bli imponerade och glada.

Liknande artiklar

Populära inlägg